> Aspectes didàctics i organitzatius de la Tecnologia. Part 1a





INTRODUCCIÓ
Les assignatures de Tecnologies i Tecnologia disposen d’una aula equipada amb maquines, eines, útils, estris de control mecànic i elèctric, bancs de treball, i diversos materials, per tal de garantir la seguretat dels alumnes es fa necessari desenvolupar una certa organització de l’espai educatiu amb valors i normes de comportament. Les possibilitat d’aprenentatge en aquest espai és molt elevat ja que recreem un context molt pròxim a la realitat i les competències desenvolupades s’incorporen al bagatge educatiu dels alumnes i tindran valor tota la vida.
Les normes descrites a continuació formen part dels continguts de l’assignatura de tecnologies i tecnologia i seran avaluades, amb elles volem desenvolupar competències relacionades amb el saber ser i estar, especialment les següents:
          Exercir l’autocrítica i el control emocional en una situació de convivència i participació.
          Relacionar-se, cooperar i treballar en equip de manera cooperativa i flexible.
          Valorar les diferències i reconèixer la igualtat entre els distints col·lectius, i en particular entre homes i dones.
          Interpretar, acceptar i practicar normes de convivència d’acord amb els valors democràtics.
          Responsabilitzar-se de les eleccions i decisions adoptades.
          Actuar amb criteri propi mantenint una actitud constructiva, solidaria i responsable.
          Identificar que els conflictes de valors i interessos formen part de la convivència.
          Resoldre els conflictes que es puguin generar en l’aula de tecnologia amb actitud constructiva.
          Prendre decisions en els distints nivells de la vida escolar valorant conjuntament els interessos individuals i els del grup.
 Aquestes normes estan pensades per a preservar el dret dels alumnes a rebre l’educació en les millors condicions, prevenir accidents, millorar la convivència, conservar l’aula en condicions ambientals adequades i formen part dels criteris d'avaluació, i els alumnes hauran de respectar‑les, en el cas d'incompliment es donaran les situacions següents:
1.‑ Segons la gravetat, el comportament pot afectar a les qualificacions parcials i finals.
2.‑ En el cas de trencament o dany intencionat d’acord amb les normes vigents els alumnes reposaran l'equipament avariat tal com indiquen les normes de l’administració educativa.
3.‑ Un comportament poc adequat amb els altres (alumnes o professorat) implicarà mesures adequades al dany físic o moral realitzat  aplicant les normes previstes en el Reglament de Règim Intern de l'Institut.

VALORS I NORMES DE CONVIVÈNCIA
  1. Cada alumne té el dret a rebre una educació amb les millors condicions possibles, d’acord amb les seves possibilitats d’aprenentatge.
  2. La tecnologia d’acord amb el projecte lingüístic s’imparteix amb llengua catalana, per a algunes de les eines s’utilitzà la terminologia pròpia de les Illes Balears.
  3. La convivència en l’aula es fonamenta en les necessitats d’organització i prevenció de riscos, i en el respecte mutu. Aquest atendrà el  físic i moral dels usuaris de l’espai educatiu.
  4. La cooperació en l’ordenació, conservació i millora de l’espai educatiu és un tret fonamental del treball dels alumnes i el professorat. El treball en comú implica la responsabilitat de participar en l’organització de l’aula amb independència de l’ús que individualment hagi fet cada alumne.
  5. L’estalvi i el medi ambient són un tret fonamental del treball en l’aula de tecnologia, per tant no es treballen material contaminants o perillosos, es recupera tot el material possible de forma que es pugui reutilitzar totes les vegades que sigui possible.
  6. En aquesta assignatura tan sols es treballa sobre la base de tecnologies clares, les fosques no formen part d’aquesta proposta. El component ètic de la tecnologia es un valor fonamental.  
  7. Cap alumne amb la seva actuació pot pertorbar el normal funcionament de l’activitat lectiva. Aquestes pertorbacions afecten al dret descrit en l’apartat 1r. Es consideraran una falta greu.
  8. La relació entre al·lots i al·lotes es basarà en d’igualtat d’oportunitats, i es prestarà especial atenció a les situacions de discriminació  per raons de sexe i qualsevol forma d’assetjament.
  9. Les formes de vestir formen part de l’autonomia reconeguda als alumnes, encara que, en aquesta assignatura no es pot vestir amb peces  de roba que dificultin la mobilitat.
  10. La conservació i  utilització de l’equipament és fonamental per a prevenir accidents i dur a terme l'activitat educativa.
  11. L’error forma part de l’aprenentatge per tant aquest mai serà sancionat, tan sols en el casos de dany intencionat o mala pràctica es prendran mesures i l’alumne ha de reposar el material espenyat, i fins i tot pot ser separat de la part experimental.
  12. El professor o professora és sempre la persona encarregada de fer complir les normes, i d’acord amb el seu criteri en les circumstancies que així ho facin necessari les pot modificar o ampliar en la mesura que ho cregui oportú.
  13. El fregador de l’aula està destinat a treballs específics. Els alumnes han de sortir als banys corresponents si volen realitzar la neteja de les mans.
  14. Diàriament un alumne/a s’encarregarà de lliurar el material als seus companys i ho controlarà amb un full fet per a tal menester. Els alumnes respectaran al seu company en funció de la responsabilitat assignada.
  15. La possibilitat d’escoltar música es un fet que afecta a tots els alumnes de forma que tan sols es pot fer des de l’equip de la classe en el moment que el professor/a ho cregui oportú.
  16. Està totalment prohibit utilitzar equips individuals de música, i es considera una falta greu fer-ho durant el procés de construcció del prototip.
  17. D’acord amb les normes de l’administració educativa no es poden utilitzar telèfons mòbils durant els temps de classe, en tot cas els alumnes són els únics responsables de la seva conservació.
  18. Els alumnes respectaran sempre el material i l'equipament de l'aula de tecnologia, això implica:
    1. No escriure ni dibuixar damunt les taules o bancs de treball.
    2. No ratllar les taules o bancs de treball.
    3. No clavar tatxes o grampons en els bancs de treballs.
    4. No copejar amb els martells o altres eines els bancs de treball, les eines, les màquines i els instruments de mesura.
    5. Netejar l'equipament utilitzat sempre els materials adequats.
    6. Col·locar en el seu lloc les màquines, eines, i instruments de mesura utilitzats.
    7. Utilitzar el material consumible aplicant mesures d'estalvi i recuperació de deixalles.
    8. Col·locar els fulls de paper utilitzats dins la "caixa verda", sense embolicar.
    9. Participar de forma solidària en la neteja de l'aula.
    10. Participar en el treball col·lectiu de la col·locació de les eines i màquines al seu lloc.
    11. Utilitzar amb cura els instruments de mesura.
  19. Els alumnes utilitzaran les màquines, instruments  i eines seguint les normes de prevenció del risc determinades pel professor/a o els senyals que així ho indiquin.
  20. El maneig de les màquines de l’aula de tecnologia  és individual. Tan sols el professorat està facultat per ajudar als alumnes davant una màquina.
  21. Està especialment prohibit córrer dintre de l'aula o no respectar la distància de seguretat  amb els que treballen en alguna màquina, les tarimes situades davant les màquines determinen aquesta distància.
  22. Els alumnes no passaran a les zones  indicades amb el senyal d’accés restringit, sense el consentiment formal del professor/a.
  23. Està prohibit menjar (entrepans, xiclets, caramels, pipes...), o beure (refrescos, sucs...) dins l'aula. Està permès portar una ampolleta d’aigua en la zona de planificació i disseny.  
  24. Els alumnes dintre de l'aula de tecnologia com a normes de prevenció:
    1. Portaran la roba cordada i els cabells recollits quan treballin a la zona de fabricació.
    2. No portaran els anoracs en la zona de fabricació ni cap mena de roba que dificulti el seu moviment.
    3. No portaran joies i/o ornaments que pengin i puguin representar un perill  en la utilització de les màquines.
    4. No utilitzaran els materials elèctrics sense permís del professor/a.
    5. Posaran especial atenció quan portin descoberts cercolets o ornaments en el  llombrígol en la zona de fabricació. En el casos que sigui recomanable protegiran l’ornament amb un apòsit senzill.
  1. Els alumnes en finalitzar la classe, netejaran i ordenaran les taules i col·locaran les cadires sota la taula.
  2. El primer grup d’alumnes de la jornada escolar  obrirà les persianes i posarà totes les cadires a terra.
  3. El grup d'alumnes que finalitzi la jornada ordenarà les taules i deixarà les cadires damunt les taules. També tancarà les persianes.
  4. Els alumnes guardaran en finalitzar la classe els seus treballs dins la caixa d’emmagatzemat o l’espai assignat.
  5. Cap material, instrument, eina, màquina o llibre, pot sortir de l'aula sense permís del professor/a.
  6. La assignatura no utilitza llibre de text o quaderns d’activitat, els alumnes rebran tota la informació necessària per  dur a terme la seva tasca escolar. Aquesta informació l’arxivaran els alumnes en el dossier de competències.
  7. Cada alumne/a aportarà 20€ per adquirir el material fungible, operadors tecnològics i la reposició de tot el que normalment es trenca o es fa malbé al llarg del curs. Aquesta estratègia col·lectiva significa un estalvi de l’ordre de 50€ amb relació del que fan la majoria de centres públics.
  8. Els alumnes perdran el dret sobre la seva aportació econòmica en el moment que pugui ser sancionat, per un comportament que posi en perill la seva vida o la dels altres. Aquesta sanció implicarà que sigui apartat del treball en la zona de fabricació.
  9. Els alumnes de cadascun del nivells faran almanco un projecte tecnològic al llarg del curs, això implica l’estudi, disseny i construcció d’un prototip.
  10. D’acord amb la filosofia explicada al principi tots els projectes es desmuntaran i es reciclaran per al curs següent. Per tant cap alumne té la propietat sobre els projectes que sempre seran fruit del treball en equip.
  11. Els alumnes portaran a l’aula de tecnologia una carpeta d’anelles (DIN A4),  un joc d’escaires, un portamines de 0,5 ó 0,7 mil·límetres, una goma d’esborrar  i estris per escriure. La motxilla o la cartera romandran a l’aula del grup classe o a la taquilla.
  12. La carpeta d’anelles farà la funció de dossier de competències tots els alumnes ordenaran els treballs realitzats, en la seqüencia que indiqui el professor/a, per a superar el curs l’alumne/a ha de lliurar aquest dossier complet  a final de curs.
  13. La custodia del dossier de competències és responsabilitat de l’alumne/a.
  14. Els darrers 5 minuts de classe tots els alumnes es dedicaran a recollir i ordenar l’aula.
  15. En finalitzar la classe tots els alumnes esperaran en el seu lloc la indicació del professor/a per sortir de classe.
  16. Per a entrar a classe els alumnes  esperaran la indicació del professor/a.
  17. En entrar a classe els alumnes com a norma de convivència saludaran al professor/a i aquest farà el propi.
  18. El compliment d’aquestes normes tindrà el seu efecte en  les qualificacions individuals.
  19. L'alumne ha d'assenyalar la data en els documents en finalitzar els treballs i en rebre informació.
  20. Tota l’organització del curs i  el material es troba en el blog anomenat tecnosagrera, l’alumne el pot consultar sempre que ho trobi necessari.
  21. Aquest full de normes, és també una informació per a les famílies i el conservaran els alumnes durant tot el curs.
  22. Aquest full de normes formarà part del DOSSIER de tecnologia i els alumnes el situaran com a primera pàgina desprès de la fitxa de classe i de l’índex.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada